Photo credits: Marc Lequint

Boeiend tot de laatste minuut…

De Belgen begonnen gretig aan de wedstrijd en creëerden vele kansen, maar de aanvallers konden deze niet afwerken. Peter Caruth, die zijn 100ste cap speelde, kon zijn ploeg op voorsprong brengen, maar een alerte Vincent Vanasch werkte perfect weg. Even later kregen de Red Lions een penaltycorner toegewezen en Loïck Luypaert maakte de openingstreffer met een prachtige sleep. Vijf minuten later kwam de Green Machine op gelijke hoogte dankzij een doelpunt van Shane O’Donoghue.

Ouders vormen een belangrijk deel van de achterban van de spelers in het stadion. Thierry Gerniers, papa van Red Panther Alix Gerniers, loopt voor aanvang van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland nog vrolijk rond op de Village. Hij draagt trots de Belgische vlag. “Dit is de originele vlag van bij de Olympische Spelen in Londen. Het is een geluksbrenger, die vlag moet altijd mee bij de wedstrijden van de Panthers! Ik heb bijna alle wedstrijden van Alix bijgewoond, in binnen- en buitenland”, vertelt hij trots. Wanneer we hem vragen of hij van plan is naar Rio te gaan, aarzelt hij geen seconde. “Natuurlijk ga ik naar Rio als ze zich kwalificeren!”

De laatste groepswedstrijden van de mannen worden vandaag afgewerkt. Frankrijk (18) nam het op tegen Pakistan (10), de strijd om de derde en vierde plaats in het klassement. Beide ploegen begonnen gretig aan de wedstrijd en het eerste doelpunt viel in de 21ste minuut via Simon Martin Brisac. De tweede helft ging er even strijdlustig aan toe. Muhammad Waqas kon de gelijkmaker binnentikken na 36 minuten. Twee minuten later bracht Charles Masson zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Maar vijf minuten voor heit einde haalde Muhammad Dilber hard uit en kon zo de Pakistani op gelijke hoogte brengen. Dankzij dit gelijkspel behoudt Pakistan zijn derde plaats en eindigt Frankrijk vierde.

De wedstrijd begon aan een matig tempo. Pas in de tiende minuut kwam er een eerste echte kans voor de Black Sticks, maar het schot van Kirsten Pearce werd door keepster Aisling D’Hooghe afgeblokt. Twee minuten later openden de Kiwis de score via Anita Punt op een penaltycorner.

De Koreaanse dames hebben Japan verslagen met 0-1. Kapitein Jongeun Kim scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd na een penaltycorner voor Korea. Korea springt door deze belangrijke zege over Italië naar de tweede plaats. Japan blijft vierde.

De opdracht was simpel voor de Red Lions. Ze moesten winnen tegen Maleisië om de leiding in hun groep over te nemen. Het begin van de wedstrijd was bijna slaapverwekkend. De Belgen hadden enkele acties in huis, maar waren niet gevaarlijk voor het doel van de Maleisische doelman.

De Kookaburras namen het in hun laatste poulewedsstrijd op tegen India. Een gemakkelijke opdracht voor de wereldkampioenen. Met een score van 2-6 zetten ze de Indiase mannen opzij. Chris Ciriello scoorde maar liefst 3 keer. Ook Jamie Dwyer, Aran Zalewski en Kieran Govers vonden de weg naar de netten. Australië staat aan de leiding van groep A, India eindigt op de tweede plaats.

De tweede wedstrijd van de achtste speeldag werd betwist door Maleisië en Groot-Brittannië. Na net geen kwartier kwamen de Maleisiërs op voorsprong dankzij een doelpunt van Muhammad Shamsul. Deze score werd ook behouden tot de rust. In de tweede helft konden de Britten op gelijke hoogte komen dankzij een strafcorner van David Condon. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kon Ashley Jackson een penaltycorner omzetten en de voorsprong van de Britten verdubbelen. Nog geen minuut later vond Sam Ward ook de weg naar de netten en verzekerde de zege voor Groot-Brittannië.

De Hockeyroos speelden hun laatste poulewedstrijd tegen India. De Indiase Dames begonnen goed aan de wedstrijd, maar de Australiërs bleken toch te sterk. Jodie Kenny scoorde vier keer voor haar ploeg en kroont zich zo voorlopig tot topscoorder van het toernooi met 9 doelpunten. India scoorde twee keer via Vandana Katariya en Poonam Rani. De Indiërs strandden nu op de vierde plaats en spelen de kwartfinale tegen Nederland. Australië zal het op moeten nemen tegen Italië.

De Nederlandse Hockeyvrouwen hebben zonder enige moeite hun vierde zege op rij geboekt tegen Italië. De wereldkampioenen lieten hun tegenstanders geen enkel kans en verpletterden hun tegenstanders met 9-0. Maartje Paumen opende de score na slechts drie minuten met een perfect omgezette penaltycorner. Negen minuten later verdubbelde Paumen de score, opnieuw met een penaltycorner. Ook Caia van Maasakker en Ellen Hoog pikten hun doelpuntje mee.

Australië heeft zijn derde opeenvolgende zege geboekt in de Hockey World League. De Kookaburras versloegen de Poolse mannen met 4-0. Doelpunten kwamen van Govers (2), Whetton en Orchard. Australië behoudt de eerste plaats in groep A, Polen blijft puntenloos laatste.

De felbevochten topper tussen India en Pakistan eindigde op een gelijkspel. Na 13 minuten kon Ramandeep Singh met een duik een voorzet van een ploeggenoot binnentikken en India op voorsprong brengen. Pakistan kon gelijkmaken via een strafbal van kapitein Muhammad Imran. Diezelfde Imran bracht Pakistan zelfs op voorsprong via een penaltycorner. Ramandeep Singh kon met zijn tweede doelpunt India echter langszij brengen. 2-2 was de eindstand.